Ratikasta rahat nuorille!

Lasten ja nuorten hyvinvointi tarvitsee tuekseen toimivan rakentamisen ja sujuvan liikenteen. Vantaan ratikka tulee, asia jota keskusta vastusti valtuustossa, mutta tulee nyt kuitenkin. Ratikan hyötylaskelma perustuu kiinteistöveron tuottoon eli siis nousevaan maan arvoon. Mitä tavallinen vantaalainen hyötyy siitä, että asuminen keskitetään raitiovaunupysäkkien ympärille korkeisiin tornitaloihin, joissa 30 neliön yksiö maksaa 200 tuhatta?

Ratikan ensimmäinen vaihe ei ole edes valmis ja uutta jo suunnitellaan. Suhtaudun varauksella tähän jatkosuunnitteluun ja siksi haluan, että tarve arvioidaan uudelleen. Vantaa on kippaamassa satoja miljoonia raidehankkeisiin ja nuorten rahastoon riitti 1,5 miljoonaa. Näin ei voi jatkua!

Vantaa on pidettävä viihtyisänä kaupunkina eikä vain läpikulkupaikkana laivaterminaalista lentokentälle!

Ei kivikaupungeille

Helsingistä näemme mitä kaupungin ja kiinteistösijoittajien unelma eli Jätkäsaaren ja Kalasataman kivikaupungit tuovat tullessaan. Alla on kuva Jätkäsaaren asuinalueesta.

Onko tämä ympäristö, jossa lasten ja nuorten hyvinvointi kohenee? Varmaan harrastaa voi kivikaupungissakin, mutta onko ne sitten hyvinvointia edistäviä, onkin toinen kysymys? Päihteet ja kännykkä täyttävät ajan kun elämänpiiri rakentuu vankilamaisiin olosuhteisiin. Vantaalla ei ole mitään tarvetta edistää tällaista suuntausta kohti 15 minuutin kaupunkia, jossa kiinteistöihin sijoittavat instituutiot voivat hyvin ja asukkaat huonosti. Katsoin juuri Vuokraovesta Vantaalla tarjolla olevia asuntoja:

3150 kpl vuokra-asuntoa, joista 2818 kpl 80 asuinneliötä tai alle. Eli ainakaan vuokra-asumisen kautta ei saada lapsiperheitä. Huomatkaa, että vuokra-asunnot ovat usein ”yleishyödyllisten” instituutioiden omistuksessa, eli heidän visiossaan on, että perheetkin asuvat 50 neliön kolmioissa! Esimerkiksi Espanjassa kotitalouden keskikoko on 2,5 asukasta ja käytössä on keskimäärin 100 neliötä. Erityisesti Kivistössä ja Tikkurilassa tehdyt kaavoituksen virheet heijastuvat vielä vuosikymmeniä eteenpäin Vantaan asuntokannassa. Kuka on vastuussa? Eipä kukaan. Veronmaksajat kuittaa laskun ja instituutiot käärii voitot. On tämä saatana työmaa!

Entäs liikenne?

Raitiovaunu tulee, mutta muuta liikennettä ei saa unohtaa. Vantaalle tulee kaavoittaa riittävästi pysäköintipaikkoja ja autopaikkoja. Vaikka ajatus olisi kuinka vastenmielinen tahansa, niin fakta on, että oma auto on monella tavalla tarpeellinen Vantaalla. Lähes jokaiselle lapsiperheelle lienee tuttu kuinka vanhempi saa ajella kuin kilpa-ajaja, jotta voi toteuttaa tarvittavat ruuhkavuosien aikataulut. En usko, että montakaan lasta viedään ratikalla kouluun tai harrastuksiin! Lisäksi on hyvä kysymys onko pääkaupunkiseudun joukkoliikenne lainkaan lapsille sopiva paikka enää nykyään.

Aion siis Vantaalla edistää yksityisautoilua, joka on perheelle usein välttämätön, jotta myös lasten ja nuorten hyvinvointia voidaan edistää!