Palaan 1990-luvun alkuun kun World Wide Web alkoi kunnolla levitä valtavirran keskuuteen. Tällöin ennustettuun internet-vallankumousta, joka murtaa perinteiset rakenteet ja luo uudenlaisen tietoyhteiskunnan. Erityisesti internetin kautta tulevat rajattomat mahdollisuudet nähtiin pienille yrityksille keinona pärjätä kilpailussa isoja vastaan kun fyysisen maailman raja-aitoja ei ole. Kysyttiin jopa ”onko korporaatioiden ja oligopolien aika ohi?”.

Kehitys on mennyt hieman eri tavalla kuin ennustettiin. Se on totta, että maailman noin 3 miljardin www-sivun joukossa on paljon erilaisia yrityksiä, verkkokauppoja ja blogeja. Toisaalta, joiden arvioiden mukaan 99% internetin sisällöstä kilotavuissa mitattuna on pornoa. Jos katsotaan asiaa säädyllisen kuluttajan näkökulmasta, niin ovatko vaihtoehdot a) lisääntyneet, b) vähentyneet internetin myötä?

Vastaus on a, ne ovat lisääntyneet, mutta eivät massamarkkinoille. Internet on toki mahdollistanut erilaisten mikrosegmenttien syntymisen koska samasta asiasta kiinnostuneet voivat globaalisti muodostaa yhden kohderyhmän ja tämän päälle voi rakentaa bisnestä. Mutta isossa kuvassa, palvelut ovat pikemminkin konvergoitumassa kuin hajaantumassa koska suuruuden ekonomia vain voittamattoman kilpailuedun ja syntyy luonnollisia globaaleja monopoleja.

Eli tästä lähtee: hakukone on Google, yhteisöpalvelu Facebook, verkkokauppa Amazon, viihdesisällöt Netflix, hauskat kotivideot Youtube, blogialusta WordPress, ja kaikkea näitä käytetään Android-pohjaisella laitteella. Eipä siinä.

Fyysisessä maailmassa monopolit olivat alueellisia, yllä kuvatut ovat matkalla luonnolliseen globaaliin monopoliin. 1900-luvun alun Rockefeller oli maailman rikkain henkilö USAn öljymarkkinoiden (lähes) monopolilla. Monopoli murrettiin Lähi-Idän öljylähteillä.

Mikähän murtaisi internet-aikakauden globaalit monopolit? Talousliberaalina haluaisin nähdä kehityksen transformaation kautta, en lainsäädännöllä pakotettuna (EU jne..) mutta kehitystä pitkään seuranneena kallistun jopa varovaisesti sääntelyn kannalle. Internetissä voittaja vie kaiken, mutta olisihan se kiva saada välillä eri voittajia.

t. Jussi

Ei kommentteja