Kirjoitan lyhyen analogian miten liiketoimintaa voi johtaa kakkureseptin avulla. Perinteinen vertaus kakun kasvattamiseen tulee politiikasta, on leipojia ja sitten on kakun jakajia. Lavennan tästä myös liike-elämään.

Vertaus menee näin:

  1. Ensin valitaan se kakku mikä halutaan leipoa. Kakku kuvaa markkinaa.
  2. Sitten valitaan paras resepti, jolla saadaan tarkemmalla tasolla kuvattua minkälainen kakku halutaan. Resepti on strategia.
  3. Sitten leivotaan se kakku mahdollisimman suureksi saatavilla olevista raaka-aineista. Tämä on strategian jalkauttamista ja liiketoiminnan suunnittelua.
  4. Lopuksi jaetaan se kakku. Tämä on kilpailua asiakkaista.
  5. Kun kakku on syöty, palataan kohtaan 1.

Ei se tämän monimutkaisempaa ole.

Sitten hieman asiaakin. Havaintojeni mukaan, kohta 3 jää liian vähälle huomiolle. Yritysten strategioissa keskitytään kyllä voittamaan asiakkaita ja markkinaosuuksia mutta kakun kasvattaminen unohtuu. ’

Kun seuraavan kerran näet jonkun strategiaesityksen, tarkastele onko siellä yhtä kalvoa miten kokonaismarkkinaa saadaan kasvatettua?

Tarkennan, ei siten, että voitetaan osuuksia kasvumarkkinassa (luonnollisesti kohta 1 on valittu kasvumarkkina), vaan onko oikeasti mietitty toimenpiteitä koko markkinan kasvattamiseksi (mahdollistajia, m&a, lobbausta, standardien määrittämistä tms…)?

Nimittäin kasvumarkkinassa kilpailu on paljon mukavampaa kuin saturoituneessa markkinassa.

t. Jussi

Ei kommentteja