Hei,

Voi olla, että annan tässä liiketoimintaidean vapaasti käytettäväksi mutta samapa tuo, kaikille on kyllä lammikossa tilaa koska tekemistä on nyt enemmän kuin tekijöitä.

Olen tässä jo aika pitkään pyöritellyt aihetta ”digitaalinen kompassi”, joka olisi jonkinlainen holistinen yrityksen digitaalisen transformaation maturiteettia kuvaava arvio. Tällaisia mittareita on toki aika paljon jo olemassa mutta ne usein lähestyvät asiaa vain yhdestä suunnasta eli siitä mitä itse mittauksen osaa parhaiten.

Erilaisia tulokulmia digitaalisuuden mittaamiseen ovat mm.

 • teknologinen maturiteetti ja hyödyntäminen ns. ”capability assessment”
 • taloudellinen benchmark, eli paljon yrityksen liikevaihdosta on digitaalista jne.
 • henkilöstön digitaalisten valmiuksien ja kompetenssien mittaaminen.
 • asiakaskanavissa olevia mittauksia ja vertailuja, kuten asiakastyytyväisyyttä, sovellusarvioita, NPS ym.
 • Digitaalisen markkinoinnin näkökulmasta yrityksen näkyvyyttä ja valmiuksia
 • viestinnällinen aspekti, eli onko digitaalisuus johdon agendalla, hyödynnetäänkö eri kanavia, tavoitetaan sidosryhmät ym.
 • automaatioastetta ja tehokkuutta tutkivat selvitykset
 • hieman korkeamman tason toimialan digitalisaatiota ja muutosvalmiutta kuvaavat arviot

Onhan noita tapoja ja itsekin olen tällaisia tehnyt. Tarvittaessa mennään hyvin yksityiskohtaiselle tasolle tutkimaan jotain tiettyä prosessia ja arvioimaan sen suorituskykyä verrattuna alan johtaviin toimijoihin (eli Googleen).

Harva yritys kuitenkaan ostaa tai edes tarvitsee 10+ erilaista selvitystä, jotta ns. ”iso kuva” yrityksen digitalisaation valmiuksista saataisiin selville. Tässä olisi markkinassa tilaa korkean tason yleisluontoiselle selvitykselle, joka laadullisesti arvioisi yrityksen digitaaliset valmiudet kautta linjan. Kyseessä olisi eräänlainen läpivalaisu johdon strategisesta visiosta teknologiakerrokseen asti.

Tällaisiakin selvityksiä on toki jo olemassa, mutta ne keskittyvät yleensä siihen ”mikä näkyy asiakkaalle”, eli pääosin verkkokauppojen käytettävyyteen, sovelluksiin ja yrityksen www-sivuun ynnä muuta nopeasti arvioitaviin kanaviin. En usko, että ihan näin pintapuolisella selvityksellä saadaan oikea kuva yrityksestä vaan tarvitaan myös sisältäpäin saatavaa tietoa, erityisesti yrityksen henkilön muutosvalmiudesta, koska digitalisaatiossa ihminen on joko muutoksen heikoin tai vahvin lenkki.

MVP mitä olen pyöritellyt digitaalisen kompassin 1.0 versioksi olisi seuraavanlainen läpikäynti:

 1. Miten digitalisaatio näkyy yrityksen strategiassa ja visiossa?
 2. Johdon haastattelu + tuloskortin mittareiden läpikäynti
 3. Kuinka monta % yrityksen henkilöstöstä työskentelee digitaalisen liiketoiminnan parissa?
 4. Onko yrityksellä toimenpiteitä digitaalisen kokeilukulttuurin luomisesta, koko henkilöstölle, ei vain ”uuteen liiketoimintaan”?
 5. Miten henkilöstön osaamista kehitetään?
 6. Miten keskijohtoa mitataan ja kompensoidaan digitaalisesta liiketoiminnasta, kehityksestä ja onnistumista?
 7. Kuinka paljon yritys investoi digitaalisiin kehityshankkeisiin % liikevaihto?
 8. Mitkä ovat teknologiapuolella yrityksen top5 kärkihanketta?
 9. Mitä uusia bisnesmalleja ja teknologioita yritys hyödyntää tai tutkii?
 10. Onko yrityksellä start-up toimintaa tai venturointia?

Tämän lisäksi voidaan katsoa ne perinteiset www-saitit ym. läpi mutta minusta oleellista ei ole mitä yrityksellä on tänään, vaan mihin suuntaan yritys on menossa?

Tähän olisi ratkaisuna digitaalinen kompassi. Lyhyesti vastaus kysymykseen, onko yrityksen suunta ja vauhti oikea digitaalisessa muutoksessa? Ei monimutkaisia yhden nurkan tutkimista vaan holistinen, nopeasti käyttöön saatava arvio.

Yllä olevat kysymykset voi toki kysyä kuka tahansa, mutta oleellisempaa on se kuka vastauksia arvioi? Tässä voisi olla tukena asiantuntijaverkosto, josta löytyisi 3-5 tietäjää aina kunkin yrityksen toimialan tarpeisiin. Näiden tietäjien yhteisarviona syntyisi konsensus eli eräänlainen ”ad hoc” advisory board -malli.

Uskon, että minulla on valmiuksia olla yksi näistä asiantuntijoista ainakin joillekin toimialoille. Laitan idean tässä hautumaan ja kehittelen kompassin konseptia pidemmälle. Jos aihe kiinnostaa, ota yhteyttä! (jussi.x.jarvinen@gmail.com)

t. Jussi

Ei kommentteja

Leave a Comment